Door Luuc Christensen op 1 oktober 2019

Fred Cohen: “Mijn wens is dat de PvdA dementie omarmt”

Fred Cohen bezocht een paar jaar geleden een Alzheimer café en raakte zo onder de indruk van wat hij zag en hoorde, dat hij zich daar voor in wilde zetten. Niet lang daarna werd hij voorzitter van de afdeling Amsterdam van Alzheimer Nederland. “Zo kan ik iets betekenen voor iets wat ik maatschappelijk belangrijk vind.”

Foto van Fred Cohen

Fred Cohen

Fred Cohen heeft daarbij niet alleen oog voor de mensen die aan dementie lijden, maar ook hun mantelzorgers. Want een deel van deze mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Zij moeten veel meer ondersteuning krijgen. Want terwijl het aantal mensen dat dementie krijgt  in de komende decennia flink zal stijgen, zal het aantal mantelzorgers naar verwachting juist afnemen. Dus moet er goed gezorgd worden voor wie mantelzorg op zich neemt om het vol te houden en moet er nagedacht worden over de vraag hoe in de toekomst de zorg aan mensen met dementie kan worden gegarandeerd bij een tekort aan mantelzorgers. Want iedereen moet zo goed mogelijk mee kunnen blijven doen aan onze samenleving.

In een gesprek noemt Fred Cohen een reeks maatregelen die het leven van zowel de mensen  met dementie als hun mantelzorgers minder zwaar kunnen maken. Daarbij gaat hij ook in op de lastige problematiek aan van dementie onder migrantenouderen. Er zijn echter wel lichtpuntjes. Zoals de start van een Alzheimer theehuis voor mensen van Turkse afkomst.

Goede ondersteuning en aandacht is ook nodig om zorgvrijwilligers te behouden. Zij verrichten veel werk, maar daar staat niet altijd voldoende tegenover.

“Wat zou ik het geweldig vinden als onze partij een seminar organiseert over dit onderwerp. Over wat er op ons af komt en wat dat betekent voor de politiek vandaag de dag. Welke standpunten moeten we als partij innemen? Mijn verlangen is dat de PvdA dementie omarmt. Naast alle economische dingen waar wij voor gaan, zeker zijn van dementievriendelijke zorg.”

Lees meer in de weergave van het gesprek met Fred Cohen