Door Redactie op 15 juli 2020

Inbreng van Gijs van Dijk tijdens Kamerdebat op 14 juli 2020 over Pensioenakkoord

“Dit was weer een belangrijk debat in vele debatten over pensioenen en gezond het pensioen kunnen halen. Wat ik al zei: de PvdA steunt het pensioenakkoord. Wij zijn ook blij met de achterbannen van de grote vakbonden. Maar ik wil wel de waarschuwing meegeven dat wij alle wetgeving zeer kritisch zullen volgen, zodat het voldoet aan de eisen die wij daaraan hebben gesteld.”
Met deze boodschap vatte Gijs van Dijk gisteravond zijn inbreng tijdens het debat in de Tweede Kamer kernachtig samen.

Hij begon zijn inbreng als volgt:
“Na het vorig jaar gesloten pensioenakkoord zijn we een stap verder. Ditmaal met de hoofdlijnen, met draagvlak bij en instemming van de grootste vakbonden. Complimenten aan hen. De Partij van de Arbeid is er tevreden mee dat de wetgeving om de AOW-leeftijd te vertragen er nu ligt, dat de AOW-leeftijd dit jaar en komend jaar bevroren is en dat die daarna minder snel stijgt, dat de eerste stappen worden gezet om de zelfstandigen te beschermen als zij onverhoopt arbeidsongeschikt raken, dat onnodige kortingen opnieuw worden voorkomen, dat jongeren sneller pensioen gaan opbouwen en dat je als je een zwaar beroep hebt drie jaar eerder kunt stoppen met werken. […]
Het is voor de Partij van de Arbeid belangrijk dat we de lusten en lasten voor alle generaties eerlijk verdelen, dat er geen onnodige kortingen plaatsvinden en dat er meer perspectief komt op eerder indexeren. Het inkomen van gepensioneerden staat nu al jarenlang stil.”

Samen met Paul Smeulders van GroenLinks diende Gijs van Dijk 4 moties in, die alle zijn aangenomen.

Het debat met Minister Koolmees wees uit dat een meerderheid in de Tweede Kamer het Pensioenakkoord steunt, maar dat er nog vele vragen leven over de verdere uitwerking.

Verdere informatie