Door Frank Duijnhouwer op 3 februari 2025

Met het Ouderennetwerk naar Den Haag – column van Frank Duijnhouwer

Discussies binnen het ONP-bestuur over actuele onderwerpen zijn belangrijk en nuttig voor je meningsvorming. Maar het meest effectief is om die geluiden bij onze Tweede Kamerleden te laten doorklinken.

Zo ook op 27 januari; toen trok een forse delegatie naar Den Haag voor overleg met een drietal GroenLinks-PvdA Kamerleden.

Foto met daarop Bert Oudenaarden, Ans Verdonschot, Elke Slagt en André van Dokkum

V.l.n.r: Bert Oudenaarden, Ans Verdonschot, Elke Slagt en André van Dokkum

In het gesprek met Elke Slagt-Tichelman werd ingegaan op haar initiatiefnota “Wijkgerichte ouderenzorg in zorgzame buurten”. Een actueel als urgent onderwerp. We weten immers al geruime tijd dat wonen, welzijn en zorg een probleem is en dat als maar urgenter wordt.

Iedereen wil graag ouder worden en dan nog het liefst in de eigen omgeving.

Nu noopt de zogenaamde “dubbele vergrijzing” dat overheid en samenleving samen aan zet zijn om aan de grootste noden het hoofd te bieden. Vooral de gemeente – denk hierbij ook aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 – heeft hierin een aanjagende en stimulerende taak.

Een voorbeeld is het ontwikkelen van “voorzorgcirkels”; een netwerk van ouderen in een buurt die elkaar op verschillende manieren ondersteunen. 

Meer informatie en discussie hierover komt terug in een workshop op ons congres op 21 juni.

Ook bereidt het ONP in het najaar een mini-symposium voor over wonen, welzijn en zorg voor ouderen en met name de rol van de gemeente hierin.

Foto van Mariëtte Patijn

Mariëtte Patijn

Bij Mariëtte Patijn hadden wij het vooral over de koopkracht en het inkomensbeleid.

De koopkracht staat al jaren onder druk en de zogenaamde “stille armoede”neemt toe.  Er zijn nog steeds geen betrouwbare cijfers over hoe groot die groep nu daadwerkelijk is. Vooral ouderen met alleen AOW en eventueel een klein pensioen hebben het moeilijk. Wel blijft de koppeling AOW- minimumloon bestaan maar dat pensioen is ook al jaren niet geïndexeerd, terwijl de prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen de pan uit rijzen. 

Mariëtte heeft ook nog zorgen over ZZP-ers, waarvan het merendeel nog steeds geen pensioen opbouwt. Zij vindt dat hier de politiek “iets” mee moet doen.

Er moet op korte termijn een GroenLinks-PvdA visiestuk komen om meer aandacht te vragen voor het ouderenbeleid, met name voor inkomen, koopkracht, wonen, zorg en welzijn: “De tijd dringt….”.

Foto van Marleen Haage

Marleen Haage

Marleen Haage heeft o.a. de Wet Toekomst Pensioenen in haar portefeuille. Zo waar een heel gecompliceerd en actueel onderwerp. 

Zij erkent dat de aanloop van de totstandkoming van de WTP vele tekortkomingen kent. Zoals de twijfelachtige indexering (?waardevast?); de zeer hoge uitvoeringskosten en het solidariteits-principe is ver te zoeken. Toch heeft de PvdA uiteindelijk ingestemd met de nieuwe wet, ondanks verwoede pogingen van het ONP om niet akkoord te gaan. Wij vinden het nog steeds beter om de oude regeling te verbeteren met name op het gebied van dekking en rekenrente.

Marleen vindt de WTP nog steeds een blackbox en heeft weinig vertrouwen in de toekomst. Bezie de WTP vooral ook in de discussie van alle “oudedagsvoorzieningen”. Het voorstel omtrent het referendum is twijfelachtig: de indexatie (koopkracht), de zeggenschap en de regeling voor zware beroepen zijn nog onduidelijk.

Frank Duijnhouwer

Frank Duijnhouwer

Frank Duijnhouwer is lid van het bestuur van het OuderenNetwerk PvdA (ONP)

Meer over Frank Duijnhouwer