Pensioenakkoord – toelichting op PvdA-standpunt
Gijs van Dijk schrijft op 19 juli 2020 aan de leden van de PvdA:
“Hoe zorgen we met zijn allen voor een ontspannen oude dag voor iedereen? Waarin je nog fit genoeg bent om te kunnen genieten van het leven? Dat is een van de belangrijkste onderwerpen voor velen van ons. Want daar willen we allemaal zeker van zijn.
Maar we zien dat stukadoors, politieagenten, verpleegkundigen en vele andere het werk gewoonweg niet volhouden tot hun pensioen. Vaak zijn ze al op jonge leeftijd begonnen, doen zwaar werk en vrezen dat zij hun pensioen niet in goede gezondheid halen.
Ook zien we dat (veelal jonge) flexwerkers nauwelijks pensioen opbouwen, en dat als zij met pensioen gaan ze vrijwel niets hebben. Zelfstandigen die geen betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten, waardoor zij, als zij een ongeluk krijgen en niet meer kunnen werken, geen vangnet hebben.
En dat de pensioenen al jarenlang niet zijn gestegen, terwijl de boodschappen, door dit kabinet, wel fors duurder zijn geworden.
Daar moet verandering in komen. Het is daarom goed dat vorig jaar de vakbonden, werkgevers en het kabinet een pensioenakkoord hebben gesloten. In dit pensioenakkoord zijn belangrijke afspraken gemaakt. Nu hebben zij begin juli dit akkoord, op hoofdlijnen, verder uitgewerkt. En daar zitten goede voorstellen bij:
- De AOW-leeftijd is al bevroren voor dit en komend jaar en gaat daarna minder snel stijgen. Iedereen kan daardoor eerder met pensioen gaan dan onder de oude regeling.
- Onnodige pensioenkortingen worden ook dit jaar voorkomen.
- Er komt meer perspectief op indexatie, doordat fondsen minder grote buffers hoeven aan te houden.
- Er komt 1 miljard euro beschikbaar voor vroegpensioenregelingen voor mensen met een zwaar beroep, zodat zij drie jaar eerder kunnen stoppen met werken.
- De eerste stappen zijn gezet om zelfstandigen, tegen een betaalbare premie, te beschermen als zij onverhoopt arbeidsongeschikt raken;
- Flexwerkers gaan sneller pensioen opbouwen;
- En het een onderzoek om na 45 jaar werken met pensioen te kunnen gaan is bijna afgerond.
Dat zijn allemaal verbeteringen. En hoewel we zelf misschien nog wat verder hadden willen gaan, steunen we die. Maar er zijn ook onderdelen van het akkoord waar ik nog steeds veel vragen bij heb. Mijn vragen gaan met name over het nieuwe pensioencontract en de manier waarop de fondsen gaan overstappen. Het gaat om ongelooflijk veel pensioengeld, meer dan 1500 miljard. Geld dat door miljoenen Nederlanders is gespaard. Wij zullen dit als partij, met vele deskundigen, binnen en buiten de Kamer zeer kritisch volgen.
Vragen bijvoorbeeld over hoe mensen van middelbare leeftijd (35 tot 55 jaar) gecompenseerd worden. Zij hebben meebetaald aan het pensioen van oudere generaties, maar door het afschaffen van de zogeheten doorsneepremie betalen jongeren niet meer mee aan hun pensioen. Daarom heb ik op dit punt een expliciet voorbehoud gemaakt.
Een ander punt zijn de terechte zorgen van gepensioneerden wiens pensioen al jarenlang stilstaat. Wanneer krijgen zij er weer iets bij? Hoe voorkomen we kortingen? En er moet ook worden gekeken hoe je huidige pensioen over wordt gezet naar het nieuwe pensioencontract. Oftewel: ik heb nog veel vragen waar eerst nog een goed antwoord van het kabinet op moet komen. Ik doe dit graag met de vele betrokken leden van onze partij. We zullen de komende maanden jullie goed betrekken, uiteraard Coronaproof.
Deze uitwerking van het pensioenakkoord zet weer een stap in een richting van een nieuw pensioenstelsel. De wetgeving blijf ik zeer kritisch volgen met als uitgangspunt, of je nu jong of oud bent, flexwerker of vaste werknemer, klein inkomen of een hoog inkomen hebt. Iedereen heeft het recht op een mooie onbezorgde oude dag.”
(Vervolg onder de afbeelding)
Wat staat er precies in het pensioenakkoord? En wat vindt de PvdA daarvan?
Lees een samenvatting op deze webpagina
Gijs van Dijk is PvdA Tweede Kamerlid voor Sociale Zaken, Infrastructuur en Waterstaat