Door André van Dokkum op 23 april 2024

Korte impressie van deelsessie “Zorgsaam Wonen” op het Congres van 20 april

De deelsessie “Zorgzaam Wonen” tijdens het Congres van 20 april 2024 werd ingeleid door Leo Bisschops. Met Zorg en Wonen stevent Nederland af op een gigantische opgave, stelt hij.
Een korte impressie van de door het OuderenNetwerk PvdA georganiseerde deelsessie is hieronder weergegeven.

Leo BisschopsInleider: Leo Bisschops (foto), namens KBO Brabant, Zeeland, Limburg en Overijssel.
Vorm: kringgesprek met ongeveer 20 aanwezigen.
Naast inleider, 2 genodigden Jopke Kruyt (Lochem) en Caspar Visscher (Eindhoven).

Leo Bisschops stelt zich voor, hij stipt aan dat hij hier ook zit mede namens de 160.000 leden van de KBO (in Noord Brabant, Zeeland, Limburg en Overijssel).
Hij geeft aan dat we met Zorg en Wonen in Nederland afstevenen op een levensgroot vraagstuk; of anders gezegd: een gigantische opgave. Hij doet hierbij een beroep op de politiek, met name aan de fractie en de woordvoerders betrokken bij het ouderenbeleid.

Achtereenvolgens stipt Leo de volgende punten aan:

  • De (dubbele) vergrijzing in Nederland.
  • De demografische ontwikkeling; 92% van 75+ woont zelfstandig waarvan bijna de helft in een niet geschikte woonomgeving.
  • Levensverwachtingen en sociaal-economische gezondheidsverschillen
  • De oplopende zorgkosten per inwoner.
  • De slinkende beroepsbevolking.
  • Arbeidsmarkt ontwikkelingen en de verwachte benodigde mens capaciteit in de zorg en het te verwachten tekort aan professionele zorg.
  • De ontwikkeling van de zorgkosten.
  • De kosten per zorgsector; voor langdurige zorg en medisch specialistische zorg alleen al 6o miljard.

Oplossingsrichtingen:

  1. Langere termijn, aandacht voor “Kiezen voor houdbare zorg” (WRR) en “De derde levensfase” (RVS).
  2. Landelijk beleid WoZo (minister Helder) met aspecten als “eigen verantwoording, langer in de eigen omgeving en digitaal als het kan. Derde levensfase. Informele zorg.
  3. Senioren aan zet. In het huidige beleid is er slechts een beperkte rol weggelegd voor het maatschappelijk middenveld, met name seniorenorganisaties. Pleidooi voor praten met senioren in plaats van praten over senioren (en het schrijven van het zoveelste dikke rapport). Leo schetst hoe men bij KBO in gesprek gaat met senioren / leden over hun situatie. Doel is bewust worden, vergroten zelf organiserend vermogen en het herstellen van sociale verbanden op lokaal (wijk- en dorps)niveau.

Gedachtenwisseling

Naar voren zijn gebracht veel ondersteunende opmerkingen. Enkele aanwezige gemeenteraadsleden (onder meer Wil van Haalen, Eindhoven) spreken over de nieuwe rol die van de overheid op lokaal, regionaal en landelijk niveau wordt gevraagd. Een oud-huisarts brengt in het midden hoe weinig (ook financiële) aandacht er uitgaat naar de basis gezondheidszorg. Jopke Kruyt wijst op het (verbindende) belang van tal van burger initiatieven die we op diverse plekken zien. Zij verwijst naar Oss, ook onderwerp in de sessie van Netwerk Zorg. Caspar Visscher noemt het enorme belang van mantelzorg.

Afsluiting

De aanwezigen zijn uitgenodigd om hun eventuele vragen en opmerkingen te richten aan het OuderenNetwerk, e-mail: [email protected]. Tevens wordt geattendeerd op onze website: https://ouderennetwerk.pvda.nl/nieuws/sessie-zorgsaam-wonen-tijdens-partijcongres-op-20-april/

De fractie (woordvoerders ouderenbeleid, met name Elke Slagt-Tichelman) is hierbij uitgenodigd om initiatieven te ontplooien rond de problematiek van wonen en zorg en dit uitdrukkelijker op de politieke agenda te zetten. In een nader af te spreken bijeenkomst zal gelegenheid zijn voor een dialoog met de fractie / de woordvoerder(s) hierover.

Tenslotte

Heel veel dank aan Leo Bisschops voor zijn inspirerende inleiding; aan onze gasten en de overige deelnemers voor hun inbreng en aan Ans Verdonschot en Irene Havermans voor hun voorbereidende werk.

Verdere informatie

De presentatie “ZORG OM DE ZORG” (KOEPEL GEPENSIONEERDEN):
https://www.koepelgepensioneerden.nl/wp-content/uploads/2020/03/Zorgen-om-de-zorg-ppt-Leo-Bisschops-AV-4-maart-2020.pdf

 

Afbeelding op de startpagina van de website
Afgebeeld staan Ank Buis en Tonny Verdonk, leden van de Coördinatiegroep van het OuderenNetwerk PvdA, maar op 20 april stonden zij bij de kraam van ‘Grootouders voor het Klimaat’. En daar kwam op enig moment ook Bas Eickhout aan om een praatje te maken.

André van Dokkum

André van Dokkum

Voorzitter ONP-Coördinatiegroep Laatst gewijzigd op 5 april 2024

Meer over André van Dokkum