Door Redactie op 5 september 2021

Lilianne Ploumen: “Een week met verschillende gezichten”

Het was een week met verschillende gezichten.

Het was de week waarin de weigerpolitici van VVD en CDA onderhandelingen blokkeerden om tot oplossingen te komen voor de grote vraagstukken van onze tijd. Het demissionaire kabinet is een duiventil met vertrekkende en aantredende bewindspersonen. Een minister stapt zonder scrupules op, om lobbyist te worden. Het is een schaamteloze illustratie van een oude bestuurscultuur waar snel een einde aan moet komen.

Nederland loopt intussen vast. Oplossingen voor de wooncrisis, de groeiende ongelijkheid, onzeker werk en klimaatverandering worden vooruitgeschoven. Ouderen, alleenstaanden en gezinnen staan komend jaar op de nullijn, terwijl aandeelhouders profiteren van de economische groei. Ons zorgsysteem en de medewerkers lopen op hun laatste benen door de gevolgen van de coronacrisis.

Het is hoog tijd dat er politieke keuzes worden gemaakt om antwoorden te vinden op de grote vraagstukken van deze tijd. En daar is, ruim vijf maanden na de verkiezingen – nog altijd geen begin mee gemaakt. De formatie is daarmee verworden tot een tragische klucht, waar Nederlanders de dupe van zijn.

Het lijkt erop dat er nu wordt gekeken naar een minderheidskabinet. Mijn antwoord daar op is helder. De PvdA was, samen met GroenLinks, bereid inhoudelijke gesprekken te voeren over de vorming van een nieuw kabinet dat kan rekenen op draagvlak in het parlement en in de samenleving. Maar VVD en CDA willen daar niet eens onderhandelingen over starten. Hun verwachting dat een (minderheids)kabinet van rechtse partijen op vormen van steun van ons kan rekenen is een illusie. Tegen rechts beleid zullen wij keiharde oppositie voeren.

Er is ook goed nieuws! Ik ben heel optimistisch en opgetogen over onze samenwerking met GroenLinks. Talloze politici zijn vooral bezig met zich afsplitsen en opkomen voor het platte eigenbelang, maar wij doen het heel anders. Wij versterken juist de samenwerking op links, met overweldigende steun op onze Politieke Ledenraad vorige week. Zo kunnen Partij van de Arbeid en GroenLinks samen onze agenda voor een eerlijker, socialer en duurzamer Nederland dichterbij brengen – in coalitie of oppositie.

Graag ga ik daarover verder met de leden in gesprek. Over linkse samenwerking, de formatie, en onze agenda voor de toekomst van Nederland.

Met hartelijke groet,
Lilianne Ploumen

N.B. Bovenstaande tekst is overgenomen uit de ‘zondagsbrief’ van 5 september, die Lilianne Ploumen schreef aan de leden van de PvdA.