Door Coördinatiegroep OuderenNetwerk PvdA (ONP) op 13 maart 2023

Stand van Zaken Wet toekomst pensioenen

Risico Preferentie Onderzoek

“Binnenkort beginnen veel pensioenfondsen aan het risico preferentie onderzoek (RPO) dat in de WTP wordt voorgeschreven. Het pensioenfonds moet zowel de risico draagkracht als de risico houding vaststellen. Dat is lastig omdat de meeste deelnemers daar zelf ook geen idee van hebben. De deelnemers krijgen dan lastige vragen als “ wat heeft u liever: een verwacht pensioen van 1000 euro, maar 500 euro als het tegen zit of een verwacht pensioen van 1100 euro, maar 400 euro als het tegen zit. Dit soort vragen wordt zowel aan de actieve als aan de al gepensioneerde deelnemers gesteld. Voor de actieve deelnemers komt het er op neer dat ze nu vragen moeten beantwoorden welke mening ze over 20 jaar zullen hebben. De meeste mensen denken dat ze over 20 jaar dezelfde opvattingen hebben als nu. Maar de praktijk is doorgaans anders.

Verder wordt er bij het RPO impliciet vanuit gegaan dat mensen met lage inkomens een lagere risicodraagkracht hebben dan mensen met hoge inkomens. Het is echter niet vanzelfsprekend dat dit ook zo is als je de AOW mee telt die mensen ook ontvangen.” Zo kun je lezen in de notitie “Risico Preferentie Onderzoek” van Emiel Stolp. Zie daarvoor dit document.

Kijk wat mevrouw Antoinette Hertsenberg van het TV consumentenprogramma RADAR daarover zegt in de uitzending van Op1 van 8 maart: Op1 – 8 maart 2023 gemist? Start met kijken op NPO Start.

Emiel Stolp sluit af met de volgende conclusie: “Het RPO draait om de veronderstellingen dat mensen met lage inkomens en ouderen minder risicodraagkracht hebben. Als er ook rekening gehouden wordt met het AOW inkomen en er ook naar het inflatie risico wordt gekeken, zijn beide aannames waarschijnlijk onjuist. De echte pensioenrisico’s zijn niet de beleggingen maar de inflatie en de persoonlijke omstandigheden zoals een scheiding of verlies van de partner. Maar deze risico’s worden in het RPO niet gemeten.”

Als de Eerste Kamer uiterlijk 30 mei van dit jaar de Wet toekomst Pensioenen heeft aangenomen zullen alle huidige en toekomstige gepensioneerden, wij allemaal, met dit Risico Preferentie Onderzoek te maken krijgen.

Stand van Zaken Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer

In de afgelopen weken hebben deskundigen, zowel van het ministerie als ook van buiten de overheid, de Kamerleden bijgepraat over de inhoud van de wet en over mogelijke gevolgen van de invoering van de wet. Vooral de tweede sessie van externe deskundigen heeft grote indruk gemaakt op EK-leden, zo hebben wij vernomen.

De fractieleden van PvdA en van sommige coalitiepartijen zijn daarnaast op de hoogte gebracht van de volgende vier documenten van onze materiedeskundigen (René Hulst en Emiel Stolp):

1. Cronologie, de voorgeschiedenis, hoe is het zo gekomen?

2. Bezwaren, in hoeverre is deze wet uitvoerbaar, handhaafbaar en rechtmatig?

3. Welke aanpassingen zijn noodzakelijk? 

4. Hoe ziet een fatsoenlijk nabestaandenpensioen eruit?

In de afgelopen week hebben de EK fracties hun vragen over de pensioenwet ingediend, in de komende weken zullen ze zich beraden op het antwoord van de minister, en is er mogelijk gelegenheid om in tweede termijn te debatteren, om tenslotte waarschijnlijk op 16 mei een afrondend plenair debat te hebben. Zie ook link: https://www.eerstekamer.nl/commissievergadering/20230307_szw

We zien uit naar een goed en evenwichtig debat in de Eerste Kamer waarin perspectief blijft bestaan op:

  • een koopkrachtig pensioen voor gepensioneerden van nu en van straks,
  • een billijke verdeling van hun pensioengelden en
  • meer zeggenschap voor huidige en toekomstige gepensioneerden.
Coördinatiegroep OuderenNetwerk PvdA (ONP)

Coördinatiegroep OuderenNetwerk PvdA (ONP)

De coördinatiegroep vormt het algemeen bestuur van het ONP. De werkgroepen van het ONP functioneren in hoge mate autonoom. Elke werkgroep kiest uit haar midden een trekker. De gezamenlijke trekkers maken deel uit van de coördinatiegroep, die zich verder uit kan breiden met maximaal 5 leden van het ONP. Zie voor de namen van de leden van

Meer over Coördinatiegroep OuderenNetwerk PvdA (ONP)